Waar moet je op letten als je een viool koopt?
1 Check of de viool scheuren heeft
Scheuren ontstaan niet alleen door ongelukken, maar ook door de werking van het hout als gevolg van schommelingen in de luchtvochtigheid. Veel voorkomende plekken van scheurtjes zijn bij het onderste kielhoutje, de F-gaten en de sleutelgaten. Check ook het bovenblad ter hoogte van de stapel. Zit hier een scheur dan betekent dit een dure reparatie!
2 Goede afstelling
Voor het speelcomfort is het belangrijk dat de kam, sleutels en stapel goed zijn afgesteld:
de achterkant van de kam moet een loodrechte hoek maken met het bovenblad en de pootjes van de kam moeten goed aansluiten op het blad (zie foto).
De stapel moet recht staan net achter het pootje van de kam (zie ook mijn blog over de stapelpositie)
De sleutels moeten goed passen in de sleutelgaten en soepel, continu draaien.
3 Check of het boven- en onderblad niet los zit
Door temperatuurwisselingen en verandering van de luchtvochtigheid kan het gebeuren dat de bladen van de viool (daar waar de bladen op de krans gelijmd zijn) los laten. Dit is op zich niet erg, maar het is wel verstandig om deze weer vast te laten lijmen. Je kunt dit checken door op de randen van het blad te kloppen. Als het blad los zit hoor je het blad en de krans tegen elkaar tikken.
4 Check de positie van de hals/toets
De hals/toets moet in het midden staan t.o.v. het blad. Ook moet de hals vanaf de zijkant gezien een goede hoek maken met de corpus zodat de kam uiteindelijk de juiste hoogte kan krijgen. Dit laatste check je door in het verlengde van de rand van het achterblad te kijken. De rand van het achterblad moet dan als het ware doorlopen richting het centrum van de krul.
5 Gebruikte hout en lak
Het hout zegt iets over de kwaliteit van de viool. Met name bij het achterblad zijn de verschillen goed te zien. Hoe mooier de vlamming (tijgerprint) in het esdoorn hoe beter (in de regel) de viool. Ook verdient een mooie zachte (olie)lak in de regel de voorkeur boven een ‘hardere’ lak.