Welke maat viool is voor mij het meest geschikt?

Als je besluit viool te gaan spelen of je kind begint met de eerste lessen is het belangrijk de juiste maat viool te vinden. Violen worden in verschillende maten gemaakt, zodat zelfs kleine kinderen viool kunnen spelen. Violen worden gemaakt in 8 maten. De maat correspondeert met de lengte van de corpus van de viool (zonder de hals en krul). De kleinste gangbare maat is de 1/16 viool (23 cm). Gevolgd door de 1/10, 1/8, 1/4, 1/2, 3/4, 7/8 en tenslotte de 4/4 of hele viool (36 cm). 

Je hebt de juiste maat als je met je linkerhand comfortabel bij de toets kunt komen. Je kunt de juiste maat ook bepalen door de armlengte te meten (van schouder tot de pols). Zie de tabel hieronder. 

maattabel grootte viool

Een 4/4 of 7/8 viool?

De meeste volwassenen spelen op een 4/4 viool. Als je een kleine arm hebt kan het comfortabeler zijn om op een 7/8 viool te spelen. De 7/8 viool wordt ook wel een ’damesviool’ genoemd. Af en toe heb ik wel eens een oude 7/8 viool in het assortiment, maar ze zijn vrij zeldzaam.

Kun je ook een maat overslaan?

Kinderen slaan wel eens een maat over, zodat niet steeds een nieuwe viool hoeft te worden aangeschaft. Overleg met je docent wat verstandig is. Ook is huren een optie. Forte Violen verkoopt en verhuurt violen vanaf de maat 1/4. De violen kunnen in Arnhem worden uitgeprobeerd.

Ook een grotere strijkstok en koffer?

Bij een grotere viool hoort ook automatisch een grotere strijkstok en een grotere koffer. De schoudersteun past vaak op meerdere maten violen en hoeft dus niet steeds gewisseld te worden.  

Kijk hier voor ons aanbod kinderviolen. Je huurt al een kinderviool vanaf 6 euro per maand incl. strijkstok en kist.