Linkshandig vioolspelen. Waarom niet!?

Linkshandig viool spelen is in principe geen probleem. Je ziet echter nauwelijks linkshandige violisten. Hoe komt dat? We zetten hieronder de voor- en nadelen van linkshandig vioolspelen op een rijtje.

Waarom linkshandig vioolspelen?

Er is eigenlijk maar één duidelijke reden. Bij vioolspelen is het strijken lastiger dan de vingerzetting. Het moeilijkste doe je graag met je arm en hand die je het liefste gebruikt. Een kind dat duidelijk linkshandig is leert tegenwoordig ook links schrijven. Het voelt natuurlijker om moeilijke dingen met je ‘dominante’ hand te doen en het kan daarom meer plezier geven. Nog een andere reden om linkshandig te gaan spelen is als je al linkshandig gitaar speelt. Je hebt je hand dan al motorisch in deze vaardigheid getraind.  

Nadelen linkshandig vioolspelen:

  • Strijken is lastig, maar de vingerzetting is zeker ook niet makkelijk. Of je nu links- of rechtshandig bent je moet met beide handen iets moeilijks doen. Het maakt dus eigenlijk niet zo veel uit…

  • Het aanbod van linkshandige violen is veel kleiner, je hebt dus weinig keus. Een rechtshandige viool ombouwen kan, maar  is duur (500 tot 1000 euro).

  • In een orkest strijk je tegen de anderen in. In een professioneel orkest zal dit niet gaan. Ook in een amateurorkest is dit lastig. Je kunt dan eigenlijk alleen als solist of in een kwartet uitvoeren.

 Linkshandig vioolspelen. Welke opties heb je dan?

 1: koop een linkshandige viool

Dit is de makkelijkste oplossing . Je moet dan wel een linkshandig instrument kunnen vinden dat voldoet aan je wensen. Goedkope linkshandige (fabrieks)instrumenten zijn gewoon via internet te bestellen. De markt voor betere en oudere exemplaren is schaars. Een linkshandige viool laten bouwen kan ook. Je zult dan wel moeten rekenen op een prijs vanaf 5000 euro.

 2: laat een rechtshandige viool ombouwen

Je kunt een rechtshandige viool laten ombouwen. In dit geval worden de zangbalk, stapel en sleutels gespiegeld en wordt een nieuwe kam gesneden. Vooral het plaatsen van een nieuwe zangbalk en het spiegelen van de sleutels is een kostbare ingreep. De totale kosten (500 tot 1000 euro) zijn hierbij dus het grote nadeel. Op dit moment heb ik een oude, linkshandige viool in het assortiment die is omgebouwd, zie hier.  

 3: span een rechtshandig instrument om

Dit is het goedkopere alternatief voor optie 2. In dit geval hoeft er alleen een nieuwe kam op de viool gesneden te worden. Nadeel is wel dat de zangbalk en stapel niet op de goede plek zitten. Dit heeft invloed op de klank. Of je hiervoor kiest is een persoonlijke afweging. Het is in ieder geval verstandig om eerst bij de betreffende viool uit te proberen wat het effect is op de klank.   

Zie hier het aanbod linkshandige violen