Fijnstemmerproblemen

Een veel voorkomend probleem bij fijnstemmers is dat de schroef de lak van het bovenblad beschadigt. Foto 1 laat deze beschadiging zien bij een oude Saksische viool. Dit gebeurt als de schroef van de fijnstemmer te ver wordt opgedraaid.

De onderkant van de fijnstemmer boort zich dan in het blad. Je kunt dit voorkomen door met de stemsleutels de viool grof bij te stemmen (vaak ‘zakt’ de snaar enigszins vooral bij nieuwe snaren). De fijnstemmer gebruik je vervolgens alleen om af te stemmen. Om te voorkomen dat je toch door onoplettendheid de schroef te ver doordraaid kun je deze ook met een vijl zo ver inkorten dat deze het blad helemaal niet meer kan raken (zie foto 2). 

Naast de lakschade kunnen ook bijgeluiden ontstaan als bij het trillen van het blad contact wordt gemaakt met de fijnstemmer. 

Een ander probleem dat voorkomt is dat de fijnstemmer stroef loopt. Door zweet kan oppervlakteroest  aan de winding gaan zitten. Dit kan verholpen worden door de schroef uit de fijnstemmer te draaien en deze met staalwol schoon te maken. Je kunt de schroef nog wat lichter laten lopen door de schroef in te smeren met wat kaarsvet (zie foto 3).

fijnstemmer viool problemen

fijnstemmer problemen