Welk staartstuk kies je?

Staartstukken zijn er in verschillende vormen en materialen. En hoewel je het misschien niet verwacht, ook het staartstuk is van invloed op de klank van je viool. Een goed staartstuk kan ervoor zorgen dat je viool beter aanspreekt en makkelijker speelt. Wat het beste staartstuk is hangt ook af van je viool. De meeste violisten zullen de voorkeur geven aan een houten staartstuk van ebbenhout, pernambuco of palmhout. Maar steeds vaker, en zeker praktisch voor beginnende violisten, is een kunststof staartstuk met vier geïntegreerde fijnstemmers.

Bij het kiezen van een staartstuk zijn er een aantal zaken die je in overweging moet nemen: materiaal, vorm en (geïntegreerde) fijnstemmers. We lopen ze hieronder langs.

Materiaal

De meeste staartstukken worden gemaakt van ebbenhout, palmhout of rozenhout. Ook doet pernambuco zijn intrede. Daarnaast heb je metalen en kunstof staartstukken.

Een staartstuk resoneert net als het instrument zelf. Hoe het staartstuk resoneert is afhankelijk van het materiaal. Het materiaal verschilt in gewicht en stijfheid. Dit heeft invloed op de klank. Pernambuco staat er om bekend om een donkere klank helderder te maken. Ebbenhout daarentegen kan een instrument juist wat milder en warmer maken. Van metalen en kunstof staartstukken wordt gezegd dat ze een iets vlakkere klank kunnen geven. Wat het beste werkt voor jouw viool is ook een kwestie van uitproberen, omdat elke viool anders is en anders reageert. Voor de meeste violisten zal echter een standaard staartstuk prima volstaan. Ben je niet helemaal tevreden over de klank van je viool dan zou je eens kunnen variëren.

Vorm

Staartstukken zijn er in verschillende vormen. De meest gangbare modellen zijn “Hill” (of Engels), “Frans” en “Tulp” (zie de afbeeldingen). De verschillen in vorm hebben geen noemenswaardige invloed op de klank. Het is vooral de vraag wat je mooi vindt. Wel belangrijk is de lengte van het staartstuk en de positie van de snaar in het staartstuk. De lengte van het staartstuk moet aansluiten bij de lengte van de viool (een langer staartstuk bij een langere viool).

engels-staartstuk

Engels

frans-staartstuk

Frans

tulp-staartstuk

Tulp

Fijnstemmers

Was vroeger alleen een fijnstemmer op de e en eventueel a-snaar gebruikelijk, tegenwoordig kiezen steeds meer violisten voor een staartstuk met 4 geïntegreerde fijnstemmers. Afstemmen is hiermee heel eenvoudig en nauwkeurig. Het voordeel van geïntegreerde fijnstemmers t.o.v. losse fijnstemmers is dat ze er voor zorgen dat de positie van de snaar in het staartstuk juist blijft (losse fijnstemmers zorgen voor een te korte ‘na lengte’ t.o.v. de kam). Ook zorgen geïntegreerde fijnstemmers voor minder gewicht en geven minder kans op vervelende resonanties. Nadeel is dat staartstukken van hout met geïntegreerde fijnstemmers relatief duur zijn.