Wat is de (verkoop)waarde van een viool?

Bij violen is het een beetje wat een gek er voor geeft. Zeker als je als particulier een viool weer wilt verkopen is het maar de vraag wat je er voor terug krijgt. Of dat 20, 50, 70 of 100% van de oorspronkelijk aanschafprijs is valt moeilijk in het algemeen te zeggen. Hieronder enkele factoren die hierbij een rol spelen.

Taxatiewaarde, verkoopwaarde en inruilwaarde

Laat je een viool taxeren dan is de taxatiewaarde vrij stabiel en bestaat er bij taxateurs over het algemeen een redelijke mate van consensus over de waarde van het instrument. Bij uitzondering, als de herkomst van een viool onduidelijk is, kunnen er grote verschillen ontstaan.

Bij de verkoopwaarde ligt dit anders. Zo gauw je bij de vioolbouwer de zaak uitloopt met het door jou aangeschafte instrument is het meteen veel minder waard. Hoeveel je er nog voor krijgt is afhankelijk van de tijd die je hebt om het instrument te verkopen, of het een courante viool is en je netwerk (ken je andere violisten die de viool zouden willen kopen). Of een viool courant is wordt bepaald door de klank, de staat waarin de viool verkeerd (geen grote gebreken en scheuren) en de authenticiteit van de viool (is de herkomst van de viool duidelijk).

Bij de inruilwaarde zijn deze factoren ook van belang, maar is het in het algemeen zo dat je ongeveer 70% van de aanschafprijs terug krijgt. Er van uitgaande dat de viool ook bij de betreffende vioolbouwer gekocht is. Ergens anders is het afwachten wat je krijgt en zal het afhankelijk zijn van wat je weer koopt.

Fabrieksinstrument, oude  of nieuwe handgebouwde viool

Fabrieksinstrumenten worden niet meer waard, integendeel. Omdat de kwaliteit minder is zal onderhoud of reparatie sneller niet meer rendabel zijn.  De viool is dan eigenlijk afgeschreven.

Voor een nieuwe handgebouwde  viool (5 á 10.000 euro) zal je over het algemeen moeite moeten doen om het aankoopbedrag terug te krijgen. Reken bij particuliere verkoop op ongeveer de helft. Dit geldt ook voor oude violen al kan dit sterker variëren afhankelijk van de staat en de herkomst van de viool. Is een oude viool niet meer in speelbare staat dan is 20% van de taxatiewaarde eerder regel dan uitzondering.

Dus…

Afgezien van oude Italiaanse meesters die voor  miljoenen geveild worden, kun je een viool beter niet beschouwen als een geldelijke belegging maar als iets waar je fijn op kunt spelen.

Wil je zekerheid over het bedrag dat je bij inruil voor je oude viool terug krijgt? Probeer dan eens een viool bij ForteViolen. Bij ons is het mogelijk om de viool die je eerder bij ons hebt gekocht in te ruilen tegen een andere viool uit ons assortiment. We geven je 100% van de originele prijs. Je loopt dus geen risico. Zie hier voor de voorwaarden.