Zelf een viool bouwen | 1

Als amateur-violist heeft de viool en de mythes over de oude Italiaanse meesters en hun methoden mij altijd gefascineerd. Geïnspireerd door de video die ik op internet tegen kwam (‘quartet of peace’ video Lisus Violins) waarin prachtig het hele bouwproces van de viool gefilmd wordt ben ik in 2012 gestart met de vioolbouwcursus in Assen. Ik wilde op het moment even geen viool kopen, maar hands-on een vanaf de grond op bouwen. Tijdens deze cursus bouwde ik onder begeleiding van twee vioolbouwers mijn eigen viool. Ik leerde hier de basistechnieken van de vioolbouw, kreeg veel tips en trucs, zag hoe andere cursisten dingen oplosten en als het echt spannend werd… ja dan stonden de echte vioolbouwers me met raad en daad ter zijde!

De start. De keuze van het hout. Niet onbelangrijk natuurlijk. Voor het achterblad, zijkanten en hals heb ik de hardere houtsoort esdoorn gebruikt. Esdoorn kan heel mooi en op verschillende wijze gevlamd zijn. Wat je mooi vindt is natuurlijk heel persoonlijk. Ik heb gekozen voor het gespiegelde achterblad. Duurdere violen hebben over het algemeen een diepe tekening/vlamming in het achterblad.

Viool achterzijden

 

In bovenstaande foto zie je wat verschillen; een gespiegeld tweedelig achterblad, een kwartiers gezaagd eendelig achterblad en een eendelig ‘slab cut’ achterblad. Deze laatste wordt vooral gebruikt voor alten en cello’s en geeft een wat dieper en ronViool achterzijdeder geluid. Het voorblad wordt al eeuwenlang gemaakt van het zachte vurenhout, experimenten met o.a. populier zijn nooit heel populair geworden. Mooi is gelijkmatig gegroeid vurenhout; een fijne nerf in het midden en iets breder uitlopend naar de zijkanten. In onderstaande foto zie je mijn vuren voorblad (nog zonder de F-gaten).

De eerste fase. De bouw van mijn viool begon bij het maken van de krans (de zijranden). Ik heb een binnenmal (ook wel Italiaanse mal) gebruikt, waarbij de blokjes in de mal worden bevestigd (zie foto). De zijranden heb ik vervolgens om de mal gebogen met een buigijzer. Een bijzondere lastige, maar leuke klus. Vooral de ‘Viool open voorzijdeC’ randen zijn lastig te buigen vanwege de krappe hoek en de kans op het breken van de zijrand (ca. 1,1 cm dik). Dit is mij helaas 1 keer gebeurd… Om de zijranden te verstevigen en het lijmoppervlak te vergroten voor de bladen heb ik aan de binnenzijde van de krans randverstevigers aangebracht. In de krans zit een kleine hoek; bij de hals zijn de zijranden 3 cm. en bij het onderblok 3,2 cm. breed. Natuurlijk variëren al deze maten net iets per viool. Over het algemeen hebben solistische violen met een krachtige klank wat smallere zijranden. Nu de krans klaar is kan het voor- en achterblad afgetekendworden. De volgende fase staat voor de deur, lees spoedig het vervolg op onze blog of op onze Facebook pagina…