Tips bij het kopen van je ideale strijkstok

Hoewel de focus vaak ligt bij de viool is de keuze van de strijkstok minstens of zelfs misschien nog wel belangrijker. De strijkstok is niet alleen van invloed op het speelcomfort en de mogelijkheid om verschillende streektechnieken te gebruiken, maar ook van grote invloed op de klank.

Er zijn veel dingen waar je op moet letten bij het uitkiezen van een strijkstok. Ik heb ze hier voor je op een rijtje gezet.

 

 1. Materiaal

Strijkstokken worden in de regel gemaakt van brazielhout, pernambuc of carbon fiber. Brazielhout is een verzamelnaam voor verschillende tropische hard hout soorten (veel van dit hout komt uit Brazilië). Deze strijkstokken kosten tussen de 50 en 500 euro en worden meestal gebruikt door beginnende violisten.

De beste strijkstokken worden van pernambuc gemaakt. Het is zwaar roodachtig hout dat groeit in Brazilie en heeft de ideale eigensch

Strijkstok Milan Oubrecht (3)

Strijkstok Milan Oubrecht (3)

appen qua sterkte, elasticiteit en flexibiliteit. Pernambuco hout wordt steeds schaarser en duurder, omdat de Braziliaanse overheid vanuit het oogpunt van duurzaamheid restricties heeft gesteld aan de export. Pernambuc stokken beginnen bij 200 euro en als je er eentje wilt van Tourte of Peccatte uit de 19e eeuw moet je snel meer dan 100.000 euro neertellen. Volledig hand gebouwde strijkstokken beginnen bij ongeveer 1500 euro. Forte Violen verkoopt hele mooie hand gebouwde pernambuc strijkstokken van gerenommeerde meesterbouwers. Hiernaast ziet u een strijkstok van Mr. Milan Oubrecht (zie voor meer informatie hier).

De afgelopen 10 jaar zijn carbon fiber strijkstokken steeds populairder geworden. Ze zijn een aantrekkelijk alternatief voor pernambuc, omdat deze stokken relatief voordelig geprijsd zijn en de speeleigenschappen van pernambuc benaderen.

 

 1. Gewicht en balans

Het gewicht van een strijkstok ligt vaak tussen de 58 en 63 gram. Hoe zwaar de stok voelt en hoe prettig deze speelt heeft echter ook te maken met het zwaartepunt. Hou je bijvoorbeeld van een lichte stok dan zal je waarschijnlijk een stok kiezen waar het zwaartepunt wat lager, dichter bij de slof ligt.

 

 1. Stijfheid

Over het algemeen zijn stijvere strijkstokken duurder en gemaakt van betere kwaliteit pernambuc. Een stijvere stok speelt directer en leent zich beter voor snelle stoktechnieken. Bovendien kun je meer druk zetten waardoor je een krachtiger en helderder toon kunt maken. Echter een te stijve stok kan weer een te ruw en scherp geluid geven. Je kunt de stijfheid van een stok makkelijk testen door deze bij de slof en de punt vast te houden en de stok licht te buigen in horizontale richting. Je voelt dan snel hoeveel ‘weerstand’ de stok biedt.

 

 1. Rond of octogonaal

De grote Franse stokkenbouwers maakten eigenlijk alleen maar ronde stokken en rond heeft bij gerenommeerde stokkenbouwers nog steeds de voorkeur. Er zijn een aantal commerciële producenten waarbij de octogonale versie van dezelfde strijkstok de duurdere variant is. Hierdoor bestaat het idee dat een octogonale stok beter is. Worden twee stokken uit hetzelfde hout gemaakt dan zal de octogonale iets stijver zijn, maar is de kans ook groter dat deze een te scherp en één dimensionale toon produceert. Wat de voorkeur heeft, rond of octogonaal, is dus op voorhand niet te zeggen en heeft vooral te maken met persoonlijke voorkeuren.

 

Tot slot nog enkele praktische tips:

 • probeer meerdere strijkstokken en leg de strijkstokken weg die je niet bevallen. Zo kom je makkelijker tot een selectie die bij jou past. Maak dan een tweede selectie en test één of twee strijkstokken die overblijven rustig een week thuis uit.
 • de eerste indruk is belangrijk; voel hoe de stok in je hand ligt en hoe deze aanspreekt als je begint te spelen
 • check of de stok helemaal recht is, de slof goed aansluit op de stok, de stok goed op te spannen is en de eindschroef makkelijk draait
 • speel er verschillende streken mee, zodat je een compleet beeld krijgt van de eigenschappen van de strijkstok.
 • vergelijk de strijkstok met je eigen stok. Dit is vaak een goede en vertrouwde referentie.
 • elke strijkstok speelt weer anders op een andere  viool. Zoek een strijkstok die past bij jouw viool.
 • laat de strijkstok aan je docent of collega violisten zien. Bedenk dat het jouw stok wordt en niet die van hen. Jij moet de uiteindelijke beslissing nemen!