Tips bij een viool kopen

De zoektocht naar de voor jou perfecte viool is vaak spannend maar ook lastig. Het vraagt tijd en geduld om te ontdekken wat je mooi vindt en wat het beste bij je past.

De meeste violisten zijn vaak gewend aan de klank van de viool waar ze al jaren op spelen. In eerste instantie wordt alles hier mee vergeleken. Het kan helpen om in het begin op violen te spelen die heel verschillend zijn, zodat je beter zicht krijgt op klankverschillen en wat jij mooi vindt. Het is makkelijker om violen die je niet mooi vindt af te laten vallen dan om direct te proberen je ideale viool te vinden. Begin met een achttal violen. Leg de violen weg die je niet bevallen. Zo beperk je langzaam het aantal keuzes en wordt het makkelijker om je uiteindelijke viool te kiezen.

Twee belangrijke vragen die je je moet stellen zijn. Is het instrument ok? En word je er op verliefd?

De eerste vraag is technisch van aard. Een viool met ongerepareerde scheuren of een scheve hals zullen tot problemen gaan leiden. Ook bij oudere violen die al reparaties hebben ondergaan is het oppassen. Niet alle gebreken zijn direct zichtbaar. In geval van twijfel kun je het beste een expert raadplegen.

Als de eerste vraag met ja beantwoord is kan de tweede vraag beantwoord worden; word je er op verliefd?

Door op verschillende instrumenten te spelen vergroot je de kans dat je erachter komt wat het beste voor je is. Het mooiste is als er een viool is waar je verliefd op wordt en je eindeloos op wilt spelen. Als je niet direct een goede klik hebt met het instrument ga dan door naar de volgende. Ga af op je eigen gevoel en laat je niet te veel afleiden door wat de waarde van de viool is en hoe de viool eruit ziet.

Als je er niet direct uitkomt. Raak niet gefrustreerd. Probeer het gewoon later nog eens. Er zijn dan weer andere instrumenten en je hebt je misschien een beter beeld gevormd van waar je naar op zoek bent. Ook kan het helpen om iemand mee te nemen die gevoel heeft voor klank en je advies kan geven.

Op het moment dat je een of twee violen hebt die je bijzonder vindt, probeer deze dan een week thuis uit. Laat het instrument aan je viooldocent en vrienden zien en speel er verschillende stukken op. Zo krijg je een goed beeld van de eigenschappen van de viool en kun je een goede afweging maken. Als je aan het eind van de week helemaal weg bent van de viool en je wil er op blijven spelen dan zit het goed.

Hopelijk helpen bovenstaande punten je bij een goede keuze, zodat elke keer als je op je viool speelt je de bevestiging krijgt dat dit het mooiste instrument is dat er is. Tenslotte nog enkele tips:

  • neem je tijd; je hoeft niet direct de perfecte viool te vinden
  • raadpleeg je docent, vrienden of studiegenoten
  • zorg dat je er zeker van bent dat het instrument in orde is en comfortabel speelt
  • probeer meerdere violen uit
  • laat ook iemand anders er op spelen en luister dan naar het geluid
  • ga vooral af op je eigen gevoel!