Sleutels van de viool weer goed lopend maken

Door wisselingen in de luchtvochtigheid kan het gebeuren dat de sleutels niet meer goed lopen. De sleutels nemen de vochtigheid van de omgeving op. In de winter als de lucht droog is kan de sleutel gemakkelijk terug schieten. In de zomer, als het warm en vochtig is, zet het hout uit en kun je de sleutel soms nog nauwelijks bewegen.

Als de sleutel goed past kun je hier wat aan doen met zeep en krijt. Check wel eerst de sleutel. Is deze in de loop van de tijd een beetje ‘trompetvormig’ geworden dan past de sleutel niet meer goed in het sleutelgat. Hier moet je wat aan laten doen door de vioolbouwer.

Makkelijkste is om steeds maar één sleutel uit het sleutelgat te halen en in te zepen/krijten. Check bij het opdraaien of de kam weer loodrecht op het bovenblad staat.

collage zepen

Smeer de sleutel allereerst met zeep in (een gewoon blokje zeep is prima). Draai de sleutel een aantal keer door het sleutelgat. Als het goed is maakt de sleutel overal goed contact. Dit is het geval als de sleutel op beide contactpunten een gelijkmatige zwarte afdruk achterlaat (zie hierboven de rechter foto). Is dit niet het geval dan moet je hier eerst wat aan laten doen door de vioolbouwer.

collage krijt

Vervolgens smeer je de contactpunten in met krijt (linker foto) en draait de sleutel weer door het sleutelgat. Herhaal het aanbrengen van zeep en krijt totdat de sleutel goed loopt (een aantal keer). Wat meer krijt zorgt ervoor dat de sleutel wat zwaarder draait. Meer zeep helpt juist om de sleutel soepeler te laten draaien.

In plaats van zeep en krijt kun je ook speciale sleutelzeep gebruiken. Deze zeep is op internet en bij de vioolbouwer te koop.