Linkshandig vioolspelen. Waarom niet!?

Linkshandig viool spelen is in principe geen probleem. Je ziet echter nauwelijks linkshandige violisten. Hoe komt dat? We zetten hieronder de voor- en nadelen van linkshandig vioolspelen op een rijtje.

Waarom linkshandig vioolspelen?

Er is eigenlijk maar één duidelijke reden. Bij vioolspelen is het strijken lastiger dan de vingerzetting. Het moeilijkste doe je graag met je arm en hand die je het liefste gebruikt. Een kind dat duidelijk linkshandig is leert tegenwoordig ook links schrijven. Het voelt natuurlijker om moeilijke dingen met je ‘dominante’ hand te doen en het kan daarom meer plezier geven. Nog een andere reden om linkshandig te gaan spelen is als je al linkshandig gitaar speelt. Je hebt je hand dan al motorisch in deze vaardigheid getraind.

Nadelen linkshandig vioolspelen:

  • Strijken is lastig, maar de vingerzetting is zeker ook niet makkelijk. Of je nu links- of rechtshandig bent je moet met beide handen iets moeilijks doen. Het maakt dus eigenlijk niet zo veel uit…
  • Het aanbod van linkshandige violen is veel kleiner, je hebt dus weinig keus. Een rechtshandige viool ombouwen kan, maar  is duur (500 tot 1000 euro).
  • In een orkest strijk je tegen de anderen in. In een professioneel orkest zal dit niet gaan. Ook in een amateurorkest is dit lastig. Je kunt dan eigenlijk alleen als solist of in een kwartet uitvoeren.
ruggeri-6

kam en sleutels zijn ‘gespiegeld’

ruggeri_linkshandig