De juiste positie van de kam

Een goede positie van de kam is belangrijk. Staat deze niet goed dan kan dit zowel de klank als de speelbaarheid van de viool negatief beïnvloeden. De juiste locatie van de kam is in het centrum van het bovenblad, precies tussen de inkepingen van de beide F-gaten (1). De afstand van de voet tot het F-gat moet aan beide zijden gelijk zijn. Als het goed is staat de kam dan ongeveer 3 tot 4 mm. voor de stapel (2). De basbalk (3) binnen in de viool loopt ter hoogte van de linkervoet van de kam.

positie kam_1

kam in het centrum van het bovenblad

 

Rechte hoek

De kam moet in een rechte hoek (90 graden) op het bovenblad staan. Door het stemmen en opdraaien van de snaren heeft de kam de neiging voorover te hellen (richting de toets). Controleer dit regelmatig. Staat de kam niet recht dan kun je deze weer rustig op de juiste positie drukken door de kam met beide handen tussen duim en wijsvinger vast te pakken. Ontspan eerst licht de snaren zodat de kam makkelijker is te bewegen.

positie kam_3

hoek van de kam 90 graden

 

De positie t.o.v. de toets

Als het goed is staat de kam mooi in het verlengde van de toets (zie foto). Alleen als de hals wat scheef op de viool staat gaat deze regel niet op (in dit geval staat de kam ook scheef t.o.v. de toets).

positie kam_4

kam in het verlengde van de toets