Hoe vervang ik mijn snaren?

 

  • Als je alle snaren wilt vervangen is het makkelijkste om de snaren één voor één te vervangen. Zo voorkom je dat de stapel er uit valt en de kam verschuift of omvalt. De kam zit niet vast aan het instrument, maar wordt door de spanning van de snaren in de juiste positie gehouden.
  • In welke volgorde je de snaren vervangt maakt niet uit, meestal begin je aan de zijkant bij de G of E-snaar.
  • Als de snaar een fijnstemmer heeft plaats je het ‘balletje’ in het fijnstem-mechaniek en trek je de snaar over de kam naar de stemsleutel. Zorg dat er lichte spanning staat op het onderste deel van de snaar zodat deze niet direct weer los schiet uit de fijnstemmer. Pas er voor op dat de fijnstemmer niet tegen het bovenblad schuurt waardoor je deze beschadigt (draai de fijnstemmer bij het opzetten van de snaar helemaal terug).
  • Snaren zonder fijnstemmers plaats je in het gat van het staartstuk en trek je vervolgens over de kam naar de stemsleutel. Soms is het gat van het staartstuk wat te smal, je kunt deze dan licht bij vijlen.
  • Steek vervolgens het einde van de snaar door het sleutelgat en zorg ervoor dat de snaar een paar millimeter uitsteekt aan de andere kant van het sleutelgat. Draai de snaar nu rustig op. Duw de sleutel verder in het gat als je de snaar opwindt en zorg er zo voor dat je de snaar van het sleutelgat naar de zijkant van de krul windt (de snaar moet niet over zichzelf heen draaien). Geef zo veel druk dat de sleutel niet gaat slippen.
  • Als je alle snaren tegelijk vervangt draai de snaren dan enigszins gelijkmatig op en doe het afstemmen op het einde. Check hierbij of de kam loodrecht op het bovenblad blijft staan (deze heeft de neiging om naar voren – richting de krul – te buigen). Zo niet corrigeer de kam licht en draai de snaren vervolgens weer verder op.
  • een nieuwe snaar zul je in het begin vaker moeten bijstemmen.
  • als de stemsleutels terug schieten kun je schroevenzeep kopen om dit te voorkomen (zeep de schroef in op het punt waar deze contact maakt met het sleutelgat).
  • ook kun je met een potlood wat grafiet in de groeven van de kam doen (de inkepingen in de kam waar de snaren over heen lopen). Dit zorgt ervoor dat de snaren wat soepeler lopen en makkelijker spannen.
  • volgorde van de snaren. Bij de sleutels: G = linksonder, D = linksboven, A = rechtsboven en E = rechtsonder. Bij het staartstuk: G – D – A – E (zie ook onderstaand plaatje).

Naamloze presentatie (3)

 

En wanneer moet ik mijn snaren vervangen?

Als je je snaren regelmatig schoon maakt bevordert dit de levensduur. Ook het transpiratievocht van je vingers is van invloed. Heb je droge vingers dan zullen de snaren langer mee gaan. Speel je elke dag enkele uren dan zal een setje gemiddeld zo’n 6 maanden meegaan. Speel je minder vaak dan kunnen snaren langer mee. In de regel moet je snaren in ieder geval één keer per jaar vervangen. Maar dit ligt er ook aan welke eisen je stelt. Langer met snaren doen kan zeker ook.