Hoe vind ik de juiste snaar?

Er zijn erg veel snaren op de markt. Dit maakt het best lastig om een keuze te maken. Snaren onderscheiden zich door het gebruikte materiaal, de klank en de prijs. Hieronder heb ik wat dingen op een rijtje gezet. Hopelijk helpt dit bij het maken van een goede keuze.  

Materiaal

Snaren worden van verschillende materialen gemaakt.

Darmsnaren
Niet geschikt voor beginners. Ze ontstemmen erg snel, zuivere intonatie is lastiger en de levensduur is kort. Ook zijn ze duur. Ze worden wel gebruikt bij oude muziek.

Stalen snaren
Deze snaren zijn geschikt voor beginners. Ze hebben een lange levensduur en spreken makkelijk aan. Sommige violen kunnen er een te scherp en schelle klank van krijgen. Geschikt om bijvoorbeeld jazz of country muziek mee te spelen. Je hebt al een set stalen snaren voor een paar euro.

Kunstofsnaren

De kern van deze snaren wordt gemaakt van nylon of perlon met een omwikkeling van o.a. wolfraam, zilver of goud. Deze snaren produceren een rijker, warmer en vollere toon dan stalen snaren. Voordeel is ook dat ze goed op stemming blijven. Wel moet je ze sneller vervangen dan stalen snaren en zijn ze duurder (de prijs varieert van ongeveer 25 tot ruim 100 euro).  

Klankverschil tussen kunstofsnaren

Veelal wordt het onderscheid gemaakt tussen aan de ene kant zachte versus luide snaren en aan de andere kant donkere versus heldere snaren. Wat je kiest is afhankelijk van persoonlijke voorkeur, je instrument en de stijl die je speelt. Een veel gebruikte kunstofsnaar die redelijk in het midden van het spectrum zit is Thomastik Dominant. Deze snaar is ook erg stemvast.  Als je een overzicht wil van de alle snaren en hoe deze op beide items scoren kijk dan eens op http://blog.sharmusic.com/blog/bid/112255/Choosing-the-Right-Set-of-Strings-Redux

Viool kopen juiste snaar ArnhemDus…

De juiste snaar is heel persoonlijk. Begin je net met vioolspelen en wil je nog niet te veel geld uitgeven. Kies dan voor stalen snaren; duurzaam, goedkoop en ze spreken makkelijk aan. Wil je een iets ‘rijker’ en warmer geluid dan is Thomastik Dominant een goed vertrekpunt (setprijs ca. 45 euro). Veel topviolisten spelen hier mee. Vaak vervangen ze alleen de E-snaar door een duurdere snaar van Pirastro of Jagar. En ben je dan nog niet helemaal tevreden. Pak het eerder genoemde schema van sharmusic erbij en kijk naar wel kwadrant je wilt opschuiven. Succes!