Hoe verbeter je de klank van je viool?

Het komt vaak voor dat mensen niet helemaal tevreden zijn over de klank van hun viool en de wijze waarop de viool aanspreekt. Het kan dan zinvol zijn om eens te kijken of de klank van de viool verbeterd kan worden.

De belangrijkste dingen die de klank kunnen verbeteren zijn het verplaatsen van de stapel (het houten pinnetje binnen in de viool tussen het voor- en achterblad) en een nieuwe of andere positie van de kam. Ook al zijn beide goed en vakkundig geplaatst, toch kan het zo zijn dat een kleine aanpassing er toe leidt dat de klank beter gaat voldoen aan je persoonlijke wensen. Vaak is het vinden van de juiste positie een zaak van ‘trial en error’. Het verplaatsen van de kam is zelf te proberen. Het verplaatsen van de stapel is een stuk lastiger (de stapel kan makkelijk omvallen) en is in principe een klusje voor de vioolbouwer.

Als je tevreden bent over je instrument kun je ook proberen met eenvoudigere aanpassingen de klank nog verder te optimaliseren. Hars bijvoorbeeld. Harsen van je strijkstok is niet alleen nodig om grip te krijgen op de snaren, maar is ook van invloed op de klank. Het veranderen van type snaren kan ook een groot verschil maken. Zie hiervoor mijn blog ‘hoe vindt ik de juiste snaar?’.

En tenslotte. Wat snel vergeten wordt; de strijkstok. De focus ligt vaak bij de viool, maar de keuze van de strijkstok is minstens of zelfs misschien nog wel belangrijker. Enkele weken geleden kwam er een violist langs die op zoek was naar een viool totdat hij erachter kwam dat hij met een nieuwe strijkstok nog veel meer klank en spelplezier uit zijn viool kan halen. Tevreden met zijn nieuwe strijkstok ging hij de deur uit. Zie voor tips bij het kopen van een strijkstok deze blog.