Hoe kom je aan een geschikte linkshandige viool?

Linkshandige violen liggen niet voor het oprapen. Ze worden slechts spaarzaam gebouwd. Als je op zoek bent naar een linkshandige viool zijn er grofweg drie mogelijkheden:

1: koop een linkshandige viool

Dit is de makkelijkste oplossing . Maar vind maar eens een mooie. Goedkope linkshandige (fabrieks)instrumenten zijn gewoon via internet te bestellen. De markt voor betere en oudere exemplaren is schaars. Een linkshandige viool laten bouwen kan ook. Je zult dan wel moeten rekenen op een prijs vanaf 5000 euro. Op dit moment hebben wij één linkshandige viool in ons assortiment (zie hier).

2: laat een rechtshandige viool ombouwen

Je kunt een rechtshandige viool laten ombouwen. In dit geval worden de zangbalk, stapel en sleutels gespiegeld en wordt een nieuwe kam gesneden. Vooral het plaatsen van een nieuwe zangbalk en het spiegelen van de sleutels is een kostbare ingreep. De totale kosten (500 tot 1000 euro) zijn hierbij dus het grote nadeel.

3: span een rechtshandig instrument om

Dit is het goedkopere alternatief voor optie 2. In dit geval hoeft er alleen een nieuwe kam op de viool gesneden te worden. Nadeel is wel dat de zangbalk en stapel niet op de goede plek zitten. Dit heeft invloed op de klank. Of je hiervoor kiest is een persoonlijke afweging. Het is in ieder geval verstandig om eerst bij de betreffende viool uit te proberen wat het effect is op de klank. Op zich is dit een goede optie als je eerst eens wil kijken of linkshandig vioolspelen wat voor je is.