Een schoudersteun ja of nee? En welke dan?

De schoudersteun. Een onderwerp waar de meningen sterk over uiteen lopen. Iedere violist heeft zo zijn eigen voorkeur voor een type schoudersteun. En er zijn er ook die het liefste zonder spelen.

Nadelen

Sommige violisten vinden dat een schoudersteun de bewegelijkheid vermindert en de viool in de verkeerde positie zet; te veel naar links op je schouder i.p.v. voor op je sleutelbeen. Dit kan zowel nadelig zijn voor je vibrato (te veel uit de arm i.p.v. je vinger) als voor je streek. Dit laatste heeft te maken met je strijkersarm die automatisch verlengd wordt als je viool meer naar links ligt. Hierdoor moet de rechterarm meer druk geven. Veel topviolisten kiezen er voor om zonder schoudersteun te spelen.

Voordelen

Toch kiezen de meeste violisten ervoor om met schoudersteun te spelen. Het voelt comfortabeler. Je kunt je schouders en hoofd meer ontspannen en je linkerhand is vrijer om te bewegen. Dit maakt het wisselen van positie makkelijker.

Waar let je op?

Als je kiest voor een schoudersteun is het belangrijk dat je er één vindt die past bij de lengte van je nek en de breedte van je schouders. Als je in de goede houding staat, met ontspannen schouders zonder je hoofd verkrampt naar voren te buigen, moet de schoudersteun goed aansluiten tussen je kin en je schouder/sleutelbeen.

Let daarbij op:

  • Vorm en grootte; zoek er een die goed aansluit bij je schouders
  • Hoogte; heb je een lange nek dan heb je een hogere schoudersteun nodig. Veel steunen hebben tegenwoordig verstelbare pootjes waarmee je de juiste lengte in kunt stellen
  • Materiaal; is de steun stevig en makkelijk te bevestigen aan de viool en is het materiaal comfortabel en zacht. Sommigen adviseren een houten schoudersteun omdat dit beter is voor de klank (hout resoneert beter dan kunststof)

 Je keuze maken

Het is belangrijk om verschillende schoudersteunen uit te proberen om uit te vinden wat voor jou het prettigste is. Experimenteer met verschillende vormen, hoogtes en materialen en kijk wat voor jou het beste is. Laat je daarbij zo mogelijk adviseren door je viooldocent. Wil je een keer verschillende schoudersteunen uitproberen. Ook daarvoor ben je bij ForteViolen welkom!

De meest populaire schoudersteunen

KUN

De populairste. Makkelijk in hoogte en breedte te verstellen en goede pasvorm. Adviesprijs: 48,-

kun

Wolf Secondo

Fijne steun. Speel er zelf mee. Vorm bevalt me en hoog in te stellen. Adviesprijs: 32,-

wolf-secondo

Artino

Prima steun. Vergelijkbare vorm als KUN maar een stuk goedkoper. Adviesprijs: 15,-

artino

Viva la musica

Mooi afgewerkt met gevlamd esdoorn en prettige vorm. Adviesprijs: 28,-

viva-la-musica

 

Magic pad

walvis vorm, met silicone zelfklevende patch. Werkt met een plakvlak, zonder bandjes. Adviesprijs: 7,-

magic-pad