Hoe vind je de ideale kinsteun?

Een kinsteun voorkomt dat je viool makkelijk wegglijdt en zorgt voor meer flexibiliteit en comfort bij het spelen. In tegenstelling tot de schoudersteun, die ook door veel violisten niet gebruikt wordt, is de kinsteun voor iedere violist een zekerheidje. 

Het grote aantal type kinsteunen laat al zien hoe persoonlijk de voorkeur voor een kinsteun kan zijn. De belangrijkste variabelen zijn de hoogte, de vorm, en de plek van de kinsteun op de viool. 

Hieronder de meest gangbare modellen en waarom deze kinsteun voor jou geschikt zou  kunnen zijn.

Guarneri; 

Deze kinsteun wordt veel gebruikt en heeft een pasvorm die veel mensen aanspreekt. Dit model heeft de kinsteun direct links van het staartstuk en heeft de bevestiging - in het midden - aan weerszijden van het staartstuk (zie foto). Omdat de kinsteun niet diep is heb je veel bewegingsvrijheid. Ook is hierdoor de kinsteun geschikt voor violisten met een relatief brede kin.

guarneri kinsteun

Teka; 

Deze kinsteun wordt direct links van het staartstuk bevestigd en is vooral onder kinderen populair. Met deze kinsteun kunnen veel violisten wel uit de voeten en is een geschikt model om mee te starten.   

teka kinsteun

Dresden;

Het Dresden model lijkt enigszins op het Teka model. Ook deze is direct links van het staartstuk bevestigd. Omdat de viool hierdoor wat meer naar links gepositioneerd wordt is het makkelijker om naar de punt van de stok te strijken. Dit maakt de kinsteun ook geschikt   voor violisten met wat kortere armen. Voor de linkerarm kan het daarentegen wel weer lastiger zijn om de juiste positie op de toets te bereiken.  

dresden kinsteun

Flesch; 

Deze kinsteun wordt in het midden over het staartstuk bevestigd. Hierdoor is de kinsteun relatief hoog en geschikt voor violisten met een langere nek. Bijkomend voordeel van deze kinsteun is dat de viool centraal onder de kin ligt waardoor deze lichter aanvoelt. 

flesch kinsteun

Materiaal

Kinsteunen worden van hout, plastic of bakeliet gemaakt. Professionele violisten kiezen vaak voor hetzelfde hout als het staartstuk en de stemsleutels. Als je net begint is een plastic kinsteun prima om mee te beginnen en deze zijn een stuk goedkoper.  

Effect op de klank

Je verwacht het misschien niet, maar de kinsteun beïnvloedt ook de klank van de viool. Omdat deze is vastgeklemd op de viool heeft het effect op de resonantie daar waar het is bevestigd. Sommige violisten geven daarom de voorkeur aan kinsteunen die in het midden op het onderblok aangrijpen (o.a guarnerius model), omdat dit gedeelte minder resoneert. Ook zie je daarom kinsteunen met alleen twee ‘pootjes’.    

Als laatste tip: zoek je kinsteun uit in combinatie met je schoudersteun. Beide zorgen samen voor een goede en comfortabele houding. Zie voor meer informatie over verschillende typen schoudersteunen mijn blog…..